Codzienne gotowanie dla całej rodziny to nie lada wyzwanie. Z kolei ugotowanie obiadu dla zaproszonych gości i większej liczby osób bywa niekiedy kłopotliwe. Wszystko ze względu na to, że konieczne jest posiadanie odpowiednich garnków, które umożliwią przygotowanie większej ilości porcji. Po jakie naczynia warto sięgnąć, aby ułatwić sobie gotowanie?
Garnki żeliwne dużej pojemności
Do wyboru jest wiele rodzajów garnków, które różnią się od siebie wielkościami, ale też materiałem, z którego są wykonane. Z całą pewnością kociołek żeliwny 10l pozwoli na swobodne przygotowanie posiłku nawet dla kilkunastu osób.
Naczynia żeliwne są bardzo praktyczne w kuchni. Do ich największych zalet zaliczyć można między innymi fakt, że szybko się nagrzewają oraz długo trzymają ciepło, co wpływa na skrócenie czasu gotowania. Co więcej, dzięki tej właściwości szybko można podgrzać gotowe danie zaraz przed podaniem gościom.
Warto też podkreślić, że żeliwne kociołki nie wydzielają szkodliwych substancji podczas gotowania oraz są w pełni bezpieczne w kontakcie z żywnością. Dodatkowo jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego gotowania, ponieważ tego typu garnki można używać na ognisku serwując tym samym gościom wyjątkowe potrawy.
Pojemności żeliwnych garnków są bardzo różnorodne. W przypadku gotowania dla kilkunastu osób najlepiej sprawdzi się kociołek żeliwny 10l, z kolei dla kilkuosobowej rodziny wystarczająca będzie mniejsza pojemność.
Kociołek emaliowany na ognisko
Inną propozycją naczyń, która pozwoli Wam na ugotowanie posiłku dla wielu osób, są garnki emaliowane. Jeżeli chcecie móc przygotować danie na ognisku, to doskonałą opcją będzie kociołek emaliowany.
Tego rodzaju naczynia są bardzo odporne na zarysowania, stosunkowo lekkie oraz dostępne w wielu rozmiarach. Emalia nie zmienia smaku potraw, nie wydziela szkodliwych substancji ani nie powoduje alergii. Dzięki temu jest to bardzo praktyczne naczynie, w którym przygotować można wiele potraw..
Jaką pojemność naczyń wybrać?
Wielkość garnków, w których będzie przygotowywany posiłek dla wielu osób, należy uzależnić przede wszystkim od ich ilości. Kociołek emaliowany bądź żeliwny można zakupić w różnych wersjach. W przypadku gotowania na ognisku dla 10 osób wystarczająca powinna być pojemność 5 litrów. Natomiast, przygotowując posiłek dla 15 bądź 20 osób, lepszym rozwiązaniem będą te większe 10 litrowe.
Naczynia do gotowania typu kociołki najlepiej sprawdzą się do przygotowania na ognisku dań jednogarnkowych. Można w nich więc przyrządzić gulasz, wszelkiego rodzaju zupy bądź bigos. Gotowane na ogniu będą smakować zupełnie inaczej.
Niezależnie od tego, czy naczynie jest żeliwne czy pokryte emalią, warto upewnić się co do jakości produktu. Kupując garnki od renomowanych producentów zyskuje się pewność, że ich wykonanie spełnia wszelkie normy i gotowanie w nich jest bezpieczne dla zdrowia. W przypadku zakupu tańszych zamienników niepewnego pochodzenia, takiej pewności nie można mieć. Wysokiej jakości kociołki żeliwne i emaliowane proponuje między innymi sklep Radochygospochy.pl.