Nowoczesny catering dla firm z jednej strony stara się podążać za aktualnymi trendami, jednak z drugiej znajduje własny sposób na opowiedzenie kulinarnych historii. Jak sprawdzić, czy dana oferta charakteryzuje się takim podejściem? Wystarczy przeczytać menu, szukając połączenia kreatywności ze smakiem. Jakie gastronomiczne „nowinki” są teraz „na czasie”?
Profesjonalna firma cateringowa nie tylko dostarcza wyjątkowych doznań smakowych, ale też dopasowuje swoją ofertę do indywidualnych preferencji oraz wymagań dietetycznych. Chodzi tutaj m.in. o uwzględnienie alergii pokarmowych, przeciwskazań zdrowotnych i „roślinnego” trybu życia. Ostateczny kształt menu powinien również odpowiadać zaleceniom klienta, czyli wykluczać te pozycje, których dana osoba zwyczajnie nie lubi. Opisane wytyczne można także wdrożyć przy przyrządzaniu posiłków na konferencje czy imprezy integracyjne.
Co wyróżnia „nowoczesny catering” dla firm?
Na niektórych wydarzeniach firmowych serwuje się niewielkie przekąski, a na innych – również ciepłe posiłki. Jak twierdzi catering „Iwona” z siedzibą w Sosnowcu, szczególną popularnością cieszą się tzw. fingerfood, czyli eleganckie, drobne „przegryzki” na zimno. Na konferencyjnych stołach pojawiają się zatem zakąski w wersji „mini”: małe kanapeczki z bagietki, „tortillowe” roladki, babeczki czy koreczki, które można zjeść jednym kęsem bez użycia sztućców (jak sama nazwa wskazuje – palcami). Przygotowane przekąski powinny także być kolorowe i estetyczne.
W podobny sposób podchodzi się do przyrządzania ciepłych posiłków. Choć porcje nie muszą być „miniaturowe”, to istotne znaczenie przypisuje się temu, jak wyglądają. Najlepiej, by każda potrawa zachęcała do spożycia nie tylko swoim aromatem, ale i barwą. Skomponowane dania powinny zachowywać nienaganny smak oraz „prezencję” mimo podgrzewania w bemarach. Catering dla firm z Sosnowca podkreśla jeszcze, że coraz bardziej popularne staje się czerpanie inspiracji z diety roślinnej. Warto zatem wdrażać bezmięsne alternatywy do menu.
Nowoczesny catering: wygoda, smak i kreatywność
Współczesną ofertę cateringową wyróżnia nastawienie na komfort, tj. przyrządzanie potraw, które nie sprawiają większego problemu w konsumpcji. Na przyjęciach i konferencjach dla firm podaje się posiłki i przekąski umożliwiające ich „eleganckie” zjedzenie, stąd m.in. popularność wspomnianych przekąsek w typie fingerfood. Proponowane są też dania, które nie wysychają pomimo dłuższego podgrzewania i łączy się różne trendy, uzyskując pozycje „wege” smakujące równie dobrze, co mięsne.