Tłuszcze to – tuż po węglowodanach – drugie najważniejsze źródło energii w naszej diecie. Warto pamiętać jednak, że nie wszystkie rodzaje tłuszczów są dla zdrowia korzystne. Jednocześnie, nie możemy wyeliminować ich ze swojego jadłospisu całkowicie, ponieważ te pochodzenia roślinnego dostarczają nam tak zwanych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, istotnych między innymi dla prawidłowej pracy układu odpornościowego. Znajdziemy je między innymi w naszym rodzimym oleju rzepakowym. Dlaczego jednoznacznie wskazujemy, że jest to najlepszy tłuszcz do gotowania?
Tłuszcze nasycone i nienasycone – których używać do gotowania?
Występujące w naszej diecie tłuszcze możemy podzielić na kwasy tłuszczowe nasycone (pochodzenia zwierzęcego) i kwasy tłuszczowe nienasycone (roślinne). W tłuszczach zwierzęcych (np. smalec) obecne są nasycone kwasy tłuszczowe, które zwiększają stężenie cholesterolu we krwi, a tym samym przyczyniają się do rozwoju otyłości, miażdżycy oraz cukrzycy. Ich udział w jadłospisie nie powinien przekraczać więc 10%. Tłuszcze odzwierzęce warto zastępować tłuszczami pochodzącymi z roślin (tłoczonymi z ziaren). Zawierają one bowiem bardzo wartościowe kwasy omega-6 i omega-3, wpływające między innymi na pracę układu odpornościowego czy krwionośnego.
Najlepszy olej do gotowania to olej rzepakowy
Istnieje wiele olejów roślinnych, których można używać do gotowania. Oleje nierafinowane i tłoczone na zimno nadają się wyłącznie do chłodnych potraw, a tych oczyszczonych, poddanych procesowi rafinacji można używać również w trakcie pieczenia, gotowania i smażenia. Dlaczego spośród wszystkich olejów roślinnych warto wybrać właśnie rzepakowy? Przede wszystkim, olej z nasion rzepaku jest wyjątkowo odporny na obróbkę cieplną – jego temperatura dymienia wynosi aż 242 stopni, co oznacza, że można na nim bezpiecznie smażyć zarówno na patelni, jak i we frytkownicy, czyli w tak zwanym głębokim tłuszczu. Olej rzepakowy doskonale sprawdza się także podczas pieczenia, duszenia czy gotowania. Można dodawać go do surówek, marynat, majonezów czy dipów.
Olej rzepakowy dla zdrowia i urody
Jak już zostało wspomniane, olej rzepakowy ma najkorzystniejszy stosunek kwasów omega-6 do kwasów omega-3. Dzięki temu może efektywnie wspierać pracę mózgu i oczu, a także wspomagać utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Jeśli chodzi o olej rzepakowy – właściwości, to przede wszystkim działanie profilaktyczne w odniesieniu do chorób sercowo-naczyniowych. Poza tym, w produkcie obecne jest również bogactwo witamin, takich jak:
– witamina E o działaniu przeciwutleniającym (chroni DNA, białka i lipidy przed stresem oksydacyjnym),
– witamina K, niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi oraz korzystna dla zdrowia kości,
– prowitamina A (betakaroten) dbająca o zdrowie skóry.
Olej rzepakowy znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni. Jest także nieoceniony w kosmetyce. Pozwala zadbać o skórę zarówno od środka, jak i od zewnątrz. Ma właściwości odżywcze i przeciwutleniające, co znaczy, że będzie pomocny między innymi w pielęgnacji cery dotkniętej oznakami starzenia się.
Lepszy nawet niż oliwa z oliwek
Do gotowania często poleca się oliwę z oliwek – tłuszcz bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E, A i C. Czy jest on lepszy niż olej rzepakowy, nazywany niegdyś oliwą północy? Otóż wbrew pozorom okazuje się, że skład oleju rzepakowego jest dla zdrowia korzystniejszy niż skład oliwy z oliwek. Pierwszy tłuszcz ma bowiem znacznie wyższą zawartość cennych kwasów omega-3, a przy tym również aż dwukrotnie niższą zawartość kwasów nasyconych. Lepszy od oliwy jest także pod względem omawianej już proporcji kwasów omega-6 do kwasów omega-3. Temat właściwości prozdrowotnych i zalet praktycznych oleju rzepakowego zgłębić można przechodząc na oficjalną stronę kampanii „Olej rzepakowy skarbem Europy”. Odwiedzając witrynę odkryjemy więcej ciekawostek i możliwości zastosowań tego złocistego płynu z polskich pól.