Gadżety do robienia pierogów są niezbędne w każdej kuchni. Ułatwiają i przyspieszają pracę, co jest szczególnie ważne w okresie wigilijnym, bo jak wiadomo, wieczerza bez pierogów odbyć się nie może. Z użyciem pierogownic można z łatwością przygotować nie tylko pierogi, ale również uszka i ravioli. Dlaczego warto mieć w swojej kuchni wykrawacz do pierogów? Jakie są rodzaje form?
Pierogownica do uszek i pierogów
Pierogownice to lekkie, poręczne formy, z których użyciem nadaje się pierogom odpowiedni kształt. Występują najczęściej z tworzywa sztucznego i są łatwe w czyszczeniu. Mogą mieć różne kolory i rozmiary, dlatego świetnie nadają się do lepienia nie tylko pierogów, ale i uszek, ravioli, a także dużych calzone. Pierogownica do małych uszek ma średnice 5,5 cm. Z jej użyciem można stworzyć niewielkie pierożki i uszka. Największa pierogownica, czyli pierogownica calzone, służy do lepienia pierogów o naprawdę sporych rozmiarach. Jej średnica to aż 15 cm, co w porównaniu z dwunastocentymetrową średnicą szlacheckiej formy do pierogów robi wrażenie.
Innym niezbędnym przyrządem kulinarnym jest gadżet do ravioli, który wykonany jest z metalu odpornego na korozję. Można go kupić w sklepie internetowym Practic, który oferuje szeroki asortyment przydatnych akcesoriów kuchennych. Dodatkowo posiada wygodną rączkę, dzięki czemu jego użycie jest niezwykle proste. Wykrawacz do pierogów różni się nieco wyglądem od pierogownic. Trochę inne jest też jego zastosowanie.
Jak używać pierogownicę?
Przygotowanie ravioli, calzone lub tradycyjnych, wigilijnych uszek i pierogów szlacheckich może być proste, szybkie i przyjemne, jeśli do tego celu używa się pierogownicy. Przygotowane wcześniej ciasto wystarczy wyciąć na okrągłe kawałki. Za sprawą specjalnego wykrawacza do pierogów z drewnianą rączką kręgi wychodzą idealnie równe. Gadżet do ravioli jest zdecydowanie wygodniejszy w użyciu niż szklanka, po jaką sięgały nasze mamy i bacie. Ciasto można także wykrawać otwartą pierogownicą, dzięki czemu idealnie dopasujemy rozmiar krążków do posiadanej foremki. Krawędzie do wykrawania znajdują się na podstawie.
Gdy krążki są gotowe, można przystąpić do lepienia. W tym celu kręgi ciasta należy układać na otwartej pierogownicy. Po nałożeniu farszu, chwytając za rączkę, płynnym ruchem trzeba zamknąć pierogownicę i lekko docisnąć obie strony do siebie. W ten sposób pierożki, uszka lub ravioli będą idealnie zlepione i na pewno się rozpadną się podczas gotowania.