Już od dawna projektanci wnętrz, szukając sposobu na jak najbardziej optymalne zaprojektowanie przestrzeni, decydują się na zastosowania zasad tzw. trójkąta roboczego. Na czym te zasady polegają? Przede wszystkim chodzi o urządzenie w pełni funkcjonalnej kuchni, wygodnej w codziennym przygotowywaniu posiłków, jak i w utrzymanie jej w należytej czystości. Zdecydowanie jest to główny cel osób stojących przed wyzwaniem wykończenia kuchni w swoim nowym domu lub mieszkaniu.
Trójkąt roboczy, czyli zasady rozmieszczenia stref kuchennych
Zasady trójkąta roboczego obejmują sposób rozmieszczenia w kuchni najważniejszych stref, czyli strefy przechowywania, strefy zmywania i czyszczenia oraz strefy przygotowywania posiłków. Opracowanie zasad trójkąta roboczego miało na celu wygodne ustawienie poszczególnych stref, na podstawie kolejności wykonywanych w kuchni czynności.
Pierwszą czynnością w procesie gotowania to wyjęcie potrzebnych produktów spożywczych (strefa przechowywania), następną umycie produktów (strefa zmywania), a na końcu przystępuje się do gotowania, czyli do przygotowywania posiłku. Każda z tych stref odpowiada konkretnym rodzajom kuchennych urządzeń AGD. W strefie przechowywania najważniejsza jest lodówka, w strefie zmywania zlewozmywak i zmywarka, natomiast w strefie gotowania kuchenka. Poprzez zachowanie odpowiednich, wyszczególnionych w trójkącie roboczym odległości pomiędzy wszystkimi strefami, praca w kuchni powinna stać się dużo łatwiejsza, przyjemniejsza i szybsza.
Na co zwrócić uwagę podczas projektowania wygodnej kuchni?
W trójkącie roboczym określona jest nie tylko kolejność ustawienia trzech najważniejszych stref kuchennych, ale także dokładne odległości między wierzchołkami trójkąta, czyli między najważniejszymi urządzeniami. Więcej na ten temat opowiedział nam nasz rozmówca, doradca klientów ze sklepu internetowego AGD Design:
W zasadach trójkąta roboczego określone są minimalne i maksymalne odległości między trzema najważniejszymi strefami kuchennymi. Zgodnie z opracowanymi zasadami odległość między lodówką a zlewozmywakiem powinna wynosić między 120 a 210 cm, odległość między lodówką a kuchenką między 120 a 270 cm, natomiast odległość między zlewozmywakiem a kuchenką między 90 a 210 cm. Ustawienie w taki sposób wszystkich najważniejszych urządzeń kuchennych powinno mieć duży wpływ na zapewnienie pełnego komfortu korzystania z pomieszczenia.
Trójkąt roboczy w różnych układach kuchni
Oczywiście nie w każdej kuchni wskazane wyżej 3 najważniejsze kuchenne urządzenia AGD będą umieszczone w wierzchołkach trójkąta. Nie w każdej kuchni ze względu na ograniczone miejsce jest taka możliwość. W związku z tym zasady trójkąta roboczego trzeba czasami dostosowywać do istniejących warunków. Wiele będzie zależało m.in. od kształtu kuchni oraz sposobu rozmieszczenia całej zabudowy.
W małych kuchniach, w których często pojawia się jednorzędowy układ mebli, wszystkie najważniejsze urządzenia siłą rzeczy będą ustawione w rzędzie. W takim przypadku nie będzie trójkąta roboczego, ale mimo to warto jest przynajmniej zastosować najbardziej optymalną kolejność i odległości. W takich kuchniach strefy powinny być rozmieszczone w kolejności: strefa przechowywania (lodówka), strefa zmywania (zlewozmywak) i strefa gotowania (kuchenka).
W układach dwurzędowych często stosowana jest zabudowa kuchni w kształcie litery „L”. Tu już w naturalny sposób można zastosować klasyczny trójkąt roboczy i umieścić na jednym wierzchołku strefę gotowania, na drugim strefę przechowywania, a pomiędzy nimi strefę zmywania. Innym rodzajem kuchni, w którym w naturalny sposób powinno się udać, zastosować trójkąt roboczy są otwarte kuchnie z wyspą. W takich pomieszczeniach najlepiej na wyspie jest umieścić strefę przygotowywania posiłków, czyli strefę z kuchenką, natomiast w zabudowie kuchennej strefę przechowywania i strefę zmywania.